Organske materije u ćeliji

Na prezentaciji su prikazane organske materije koje ulaze u sastav ćelije: ugljeni hidrati, lipidi, proteini i nukleinske kiseline.

ANIMACIJA- Izgradi DNK molekul

https://learn.genetics.utah.edu/content/basics/builddna/

 

UGLJENI HIDRATI- VIDEO

LIPIDI-VIDEO

PROTEINI-VIDEO

NUKLEINSKE KISELINE- VIDEO

15 komentara

15 thoughts on “Organske materije u ćeliji

  1. Anonimni

    Ribozomi sintetišu proteine, a izgrađeni su od rRnk i drugih proteina??

  2. Anonimni

    Kako se formira molekul RNK?

    • Tihomir

      Molekuli RNK nastaju u procesu transkripcije, na taj način što se prepisuje informacija sa molekula DNK. I u ovom slučaju se poštuje princip komplementarnosti baza, tako što se naspram adenina u lancu DNK, ugrađuje uracil (RNK ne sadrži timin), naspram timina adenin, naspram guanina citozin, a naspram citozina u nastajući lanac RNK ugrađuje se guanin. Za više informacija pogledajte proces transkripcije u oblasti molekularna biologija.

  3. Anonimni

    Sta se nalazi na polinukleotidnim lancima?

    • Tihomir

      Polinukleotidni lanci su izgrađeni iz nukleotida, a svaki nukleotid iz azotne baze, šećera pentoze i fosfatne grupe. U sastav deoksiribonukleotida ulaze adenin, guanin, citozin i timin, zatim šećer deoksiriboza i fosfatna grupa, a u sastav ribonukleotida adenin, guanin, citozin i uracil, šećer riboza i fosfatna grupa.

  4. Anonimni

    Kako se povezuju purinske i pirimidinske baze kod rnk?

    • Tihomir

      RNK molekul je jednolančan, pa se veze između azotnih (purinskih i pirimidinskih) baza ostvaruju na nivou jednog lanca koji se specifično uvija (zavisi od tipa RNK). Azotne baze se povezuju vodoničnim vezama i to uvek adenin i uracil dvostrukom vodoničnom vezom, a guanin i citozin trostrukom vodoničnom vezom.

  5. Anonimni

    Kada protein ima kvarternu strukturu?

    • Tihomir

      Kvarternu strukturu ima samo protein koji se sastoji iz više od jednog polipeptidnog lanca. Takav je metaloprotein hemoglobin koji se sastoji iz 2 alfa i 2 beta lanca. On se nalazi na membrani eritrocita i ima mogućnost da za sebe vezuje gasove (kiseonik i ugljen dioksid), te da ih prenosi do ciljnih tkiva.

  6. Anonimni

    sta je R ostatak?

    • Tihomir

      R ostatak predstavlja deo aminokiseline po kom se one međusobno razlikuju. R ostatak može sadržati bočne lance koji mogu imati druge reaktivne grupe, pa aminokiseline mogu biti polarne, nepolarne, hidrofilne, hidrofobne itd.

  7. Anonimni

    Sta je transkripcija?

  8. Anonimni

    Šta je translacija?

Ostavite komentar: pitanja i odgovori

Create a free website or blog at WordPress.com.